Historie

Een stukje historie.

B&B Fleur de Lit is ondergebracht in de vrijstaande monumentale doorrijschuur (Schoppe of Schöppe) uit ca. 1890 behorende bij de eveneens monumentale boerderij ‘De Götte’. Boerderij en schuur zijn gemeentelijk monument. De ‘Götte’ of goot zou duiden op een goot of sloot waarlangs de boerderij toentertijd is gebouwd.

Het voorhuis van de T-boerderij zelf is in 1867 verbouwd en op topografische kaarten uit 1845 komt al bebouwing voor. Vanuit een bewonersoverzicht is in de 18e eeuw (1747) al sprake van bewoning. Het jaar 1929 dat prijkt op de deel in de vorm van jaartalankers dateert van de laatste uitbreiding van de deel. Hoe verder naar het voorhuis, hoe ouder de bebouwing.

De doorrijschuur is een oude varkensschuur en ligt merkwaardig genoeg vóór de boerderij en niet achter wat gebruikelijk is. Volgens oude kaarten heeft vroeger een weg of pad gelopen tussen onze boerderij (Muldersweg 1) en de boerderij van de buren (Muldersweg 3). De doorrijschuur was gebouwd langs dit pad. Nu het pad niet meer bestaat en is vervangen door de meer zuidelijk gelegen Muldersweg ligt de doorrijschuur ietwat vreemd op het erf.

De gebinten in de doorrijschuur zijn vermoedelijk (veel) ouder dan de schuur zelf. Ook vroeger gebruikte men al ‘oude’ bouwmaterialen. Alle gebintconstructies zijn voorzien van cijferkerfjes zodat duidelijk was hoe je eenmaal afgebroken constructies elders weer kon opbouwen. Een vroeg bouwpakket eigenlijk.

 

We zullen deze pagina binnenkort aanvullen met foto’s uit vroeger tijd.