Tuinen Fleur de Lit

Tuinen Fleur de Lit

Een van de redenen om in 2014 naar Ruurlo te verhuizen was een locatie vinden met voldoende grond om tuinen te kunnen aanleggen waar wij ons tuinei kwijt kunnen. Zoals elders genoemd, is Henriëtte van huis uit tuinontwerpster. Onlangs (2020) heeft Henriette besloten te stoppen met haar tuinontwerpbedrijf, Henriëtte Pieterson, Studio voor Tuinontwerp, zodat zij zich meer kan storten op de B&B en het ontwerp van onze tuinen. Peter is een enthousiaste tuinier en legt alles aan wat Henriëtte ontwerpt. Het perceel rondom de B&B heeft een grootte van ca. 6.300 m2. Ons doel is om het gehele perceel tot tuinen om te vormen, zodoende Tuinen Fleur de Lit. Uiteraard een meerjarenplan met een gefaseerde aanpak. Het plan ziet er als volgt uit:  

 

Filmpje van onze tuinen

 

Tuinen Fleur de Lit: Fase A

Begin 2016 hebben we fase A van de tuin gerealiseerd op het meest oostelijk gelegen terrein langs de Tolhutterweg.  Ca.1.700 m2 weiland is door de loonwerker gefreesd en geploegd en de vijver is uitgegraven. De rest is allemaal handwerk! Momenteel zijn al een vijvertuin (mede hierdoor niet geschikt voor kinderen), nuttery, mediterrane tuin, riddersporenborder en boomgaard aanwezig omringd door beuken- en meidoornhagen en gazons. Ook al betreft het hier nog met name de hoofdstructuur, het is nu al goed toeven in het zonnetje op een van de bankjes of gewoon voor een wandelingetje. Beplanting van de borders vordert langzaam maar gestaag.

Tuinen Fleur de Lit: Fase B

Voorjaar 2018 zijn we gestart met de entreetuin van de parkeerplaats naar de B&B. In deze tuin zijn we vooral planten aan het uitproberen. De kleurstelling zou je Boerenbond kunnen noemen… Na ruim een jaar (2019) zaten de borders al bijna dicht! We hebben enkele foto’s van de aanleg opgenomen in de Galerie.

Tuinen Fleur de Lit: Fase C

Eind 2018 is de oude kippenloods gesloopt en is het terrein daarachter ontdaan van brandnetels. Op deze locatie zijn we gestart met het aanleggen van een fraaie moestuin. Peter heeft inmiddels (voorjaar 2019) de zwarte, Victoriaanse tuinkas gereed waarbij deels gebruik is gemaakt van de funderingen van de oude kippenloods. Voorts is al een bessenkooi aanwezig en zijn groenpaden als verbindende structuren door de moestuin aangelegd. De verhoogde tuinbedden vorderen langzaam maar gestaag. De bessenstruiken leveren al volop voor zelfgemaakte jams.

Fase D t/m G volgen wanneer we daarvoor tijd kunnen maken. Kortom, volop in ontwikkeling en elk seizoen/jaar is er weer meer te zien.

We zullen de komende tijd meer (sfeer)foto’s van de ontwikkeling van de tuinen opnemen in de Galerie. De tuinen zijn toegankelijk voor gasten van de B&B Fleur de Lit maar nog niet overal even goed begaanbaar. Het lijkt ons geweldig om op enig moment de tuinen open te kunnen stellen voor een groter publiek en vele liefhebbers te mogen ontmoeten. Zodra de aangelegde tuinen meer body krijgen, zullen we daarvoor een eigen website opzetten.