Verbouwing tot B&B

In 2017 hebben wij de vrijstaande, monumentale doorrij/varkensschuur uit ca. 1890 verbouwd tot comfortabele en luxe B&B. Daarbij hebben we de oude gebinten en ronde staldeuren en ramen behouden en modern comfort in de vorm van vloerverwarming en moderne badkamers toegevoegd. De B&B is nagenoeg energieneutraal door gebruik van natuurlijke isolatiematerialen in combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp.

Het project is gestart in 2016 met de aanvraag omgevingsvergunning. Voor de verbouwing was een bestemmingsplanwijziging nodig en goede afspraken met de afdeling cultureel erfgoed van de gemeente Berkelland/omgevingsdienst Achterhoek. Dat traject alleen al nam meer dan een half jaar in beslag.

Bij het ontwerp van de B&B hebben we hulp gehad van onze vriendin en architect Rivka Bergshoeff. Bouwtechnischburo Arjan Schutten heeft het tekenwerk verzorgd en ons door het voorbereidingstraject heen geloodst. Als aannemer hebben we Hendriksen Ecobouw uit Ruurlo gekozen. Al het installatiewerk is via Hendriksen uitgevoerd door installatieburo Overkamp uit Winterswijk en het stucwerk door de firma Marstuc uit Ruurlo. Allemaal vakmensen waarmee het goed en fijn werken was.

Het sloopwerk vooraf en de gehele afwerking achteraf hebben we zelf ter hand genomen. Met de sloop zijn we eind 2016 begonnen. De aannemer is eind januari 2017 gestart met de verbouwing en was eind augustus klaar. De afwerking was gereed eind februari 2018. De styling en indeling van de B&B hebben we ook geheel zelf uitgedacht en gerealiseerd. De foto’s en schilderijen aan de wand zijn eigen producties. De B&B hebben we feestelijk geopend op 17 maart 2018.

Hieronder een korte foto-impressie van de verbouwing. In de B&B hebben we een fotoboek van de gehele verbouwing liggen.